×

Paintball Startersgids: Beginnen met Paintball

Net begonnen met paintball of wil je beginnen met paintballen? In deze complete startersgids introduceren we je in de wereld van paintball en vertellen we onder andere over de interessante geschiedenis van paintball en hoe je zo snel mogelijk kunt starten met paintballen. We verkennen de basis van wat paintball is, de ideale leeftijd om er mee te beginnen, de geschikte locaties, de verschillende minigames en wat je nodig hebt om te kunnen beginnen.

Paintball Startersgids: Beginnen met Paintball

De oorsprong van Paintball

Paintball werd rond 1965 uitgevonden toen een bedrijf in Amerika een apparaat ontwikkelde dat verf kon spuiten. Dit was bedoeld om bomen die gekapt moesten worden van een afstand te markeren. Later werd deze methode geperfectioneerd door gelatineballetjes met verf te vullen, zodat bomen op grotere afstand en met meer precisie gemarkeerd konden worden. Niet veel later werd deze uitvinding ook gebruikt om koeien te markeren voor de verkoop.

Veel later bedacht een groep vrienden tijdens een avond in de kroeg een survivalspel om te bepalen wie de beste overlever was. Een van hen ontdekte in een catalogus voor agrariërs een paintballmarker, wat het survivalspel een geheel nieuwe dimensie gaf en zo werd paintball geboren.

Wat is Paintball?

Tegenwoordig is paintball een volwaardige sport geworden. De bekendste vorm is Woods Paintball, dat zich in het bos afspeelt en soms ook Scenario Paintball wordt genoemd. Bij Woods Paintball zijn de bekendste spelvormen Team Death Match en Capture The Flag. In Scenario Paintball kom je ook spelvormen tegen zoals VIP, Assault en Rabbit Hunt.

Naast Woods Paintball bestaat er ook SupAir Paintball, ook wel Speedball genoemd, een minder bekende vorm. Deze kenmerkt zich door snelle wedstrijden van 3 tegen 3 of 5 tegen 5, gespeeld op een (kunst)grasveld met opblaasbare obstakels (bunkers). De wedstrijden duren van 30 seconden tot 10 minuten, waarbij spelers proberen de tegenstanders binnen een vastgestelde tijd uit te schakelen. De wedstrijd eindigt wanneer de laatste tegenstander is verslagen of de tijd verstreken is.

De verschillen tussen Woods Paintball en SupAir Paintball zijn voornamelijk:

Woods Paintball:

  • Camouflagekleding
  • Realistische paintballmarkers (maar ook elektronische markers)
  • Lange games van 10 tot 30 minuten (of zelfs langer)

SupAir Paintball:

  • Teamkleding in "snelle" kleuren
  • Elektronische markers die zeer snel schieten (tot wel 30 ballen per seconde)
  • Korte games van 30 seconden tot 10 minuten

Hoe oud moet je zijn voor paintball?

In Nederland mag je vanaf 18 jaar paintballen en in België vanaf 16 jaar. Voor kinderpaintball adviseren wij een leeftijd vanaf 8 jaar, altijd onder begeleiding van een volwassene. De geschiktheid hangt echter ook af van het kind; sommigen zijn misschien pas vanaf 9 jaar geschikt, terwijl anderen al op 6-jarige leeftijd kunnen beginnen. Het is dus moeilijk om een exacte leeftijd voor kinderpaintball te bepalen.

Waar mag je paintballen?

Paintballen is alleen toegestaan op officiële paintballvelden of op goed afgeschermd privéterrein. Met 'goed afgeschermd' bedoelen we dat mensen, dieren of de natuur geen hinder van het paintballen ondervinden.

Paintballen kan ook binnen, in speciale paintballhallen. Een eigen grote loods kan ook geschikt zijn, waarbij we aanraden om reballs te gebruiken. Dit zorgt voor minder rommel en de balletjes zijn herbruikbaar na schoonmaak. Paintballen is niet toegestaan in bijvoorbeeld willekeurige bossen, grote parkeerterreinen of speeltuinen.

Verschillende paintball minigames

Door de jaren heen zijn er veel verschillende paintball spelvormen bedacht die je kunt spelen in kleine of juist hele grote groepen. De meest bekende minigames hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Team Deathmatch

In Team Deathmatch nemen twee teams het tegen elkaar op met als doel spelers van het andere team uit te schakelen. Het belangrijkste doel is om een hoger aantal eliminaties te behalen dan het andere team binnen een bepaalde tijd of tot een bepaalde score is bereikt. Elke speler begint met een bepaald aantal levens of respawns, waardoor ze het spel opnieuw kunnen betreden nadat ze zijn uitgeschakeld. Het team met het hoogste aantal uitschakelingen aan het einde van het spel of het team dat als eerste de doelscore heeft bereikt, wint. Team Deathmatch legt de nadruk op teamwork, communicatie en strategische positionering om tegenstanders te slim af te zijn en uit te schakelen terwijl het eigen team zo min mogelijk slachtoffers maakt. Het is een klassiek en veel gespeeld speltype in paintball, met de nadruk op snelle actie en gecoördineerde teaminspanningen.

Free For All

In Free-for-All, ook wel bekend als "Ieder voor zich", doet elke speler individueel mee zonder een team te vormen. Elke speler neemt het op tegen alle andere spelers op het veld en het doel is om zoveel mogelijk tegenstanders uit te schakelen zonder zelf uitgeschakeld te worden. Het is een chaotisch speltype waarin spelers alleen verantwoordelijk zijn voor hun eigen overleving en moeten vertrouwen op hun vaardigheden, behendigheid en tactieken om hun tegenstanders te slim af te zijn en uit te schakelen. Free-for-All spellen kunnen verschillende variaties hebben, zoals getimede wedstrijden of een vaste scorelimiet. Dit speltype test de individuele vaardigheden, reflexen en besluitvorming van spelers, waardoor het een spannende en uitdagende ervaring is in de wereld van paintball.

Capture the Flag

Ga voor meer variatie tijdens het paintballen door twee vlaggen toe te voegen aan je verhuuropdracht! Met het in Nederland ook wel genoemde vlaggenroof krijgen beide teams een vlag in de thuisbasis welke verdedigd en verovert moet worden. De vlag in de thuisbasis van je team dient verdedigd te worden en tegelijkertijd dient de vlag van de vijand door jouw team veroverd te worden. De vlag van de vijand moet vervolgens naar jouw thuisbasis gebracht worden, wat alleen mag als de vlag van jouw team nog op de thuisbasis staat. Bij bovenstaande bestelformulier kun je 2 vlaggen huren bij je kinderpaintball opdracht.

Last Man Standing

In Last Team Standing, ook bekend als "Elimination", worden spelers uit het spel gehaald wanneer ze worden geraakt door een paintball. Het team met de laatst overgebleven speler wint. Dit speltype heeft meestal geen ander doel dan de spelers van de tegenstander uit te schakelen. Last Team Standing kan worden gespeeld in verschillende formaten, waaronder team tegen team (Last Team Standing) of free-for-all (Last Man Standing), en is een populaire spelvorm in zowel casual als competitief paintball. Spelers moeten strategie en teamwork gebruiken om te voorkomen dat ze worden uitgeschakeld, terwijl ze proberen zoveel mogelijk tegenstanders uit te schakelen.

King of the Hill

Bij King of the Hill strijden twee teams om een aangewezen gebied op het paintballveld voor een bepaalde tijd te veroveren en vast te houden. Het gebied is meestal gemarkeerd met een vlag of een ander zichtbaar object. Het team dat het gebied voor de aangewezen tijd vasthoudt, wint het spel. Tijdens het spel moeten de spelers strategie en teamwork gebruiken om het gebied dat zij controleren te verdedigen of om te proberen het gebied van de tegenstander te veroveren. Dit speltype kan in verschillende vormen worden gespeeld, zoals getimede rondes of met een beperkt aantal levens (respawns). King of the Hill vereist dat spelers aanval en verdediging in evenwicht brengen, en het is een populair speltype in zowel casual als competitief paintball. Bij bovenstaande bestelformulier kun je 2 vlaggen huren bij je kinderpaintball opdracht.

Protect the VIP

In Protect the VIP wordt één speler aangewezen als "VIP", terwijl de rest van het team als bodyguards fungeert en de VIP probeert te beschermen tegen de tegenstander. Het andere team moet de VIP uitschakelen terwijl het team van de VIP probeert hem naar een veilige plek te brengen. De VIP kan geen gevecht aangaan en moet op zijn team vertrouwen om hem te verdedigen. Dit speltype vereist teamwerk en strategie, omdat het team van de VIP een evenwicht moet vinden tussen het beschermen van de VIP en het uitschakelen van de tegenstander. Bescherm de VIP is een populaire spelvorm in paintball, en het wordt vaak gespeeld in scenario's of met speciale rekwisieten om het uitdagender en realistischer te maken.

Zombies

In Zombies begint één team of één persoon als de "zombies" en hun doel is om alle spelers van het andere team uit te schakelen. Wanneer een speler door een paintball wordt geraakt, sluit hij zich aan bij het zombie-team en probeert hij zijn vroegere teamgenoten uit te schakelen. Het spel gaat door totdat alle spelers van een team zijn uitgeschakeld, of totdat alle spelers zich bij het zombie-team hebben aangesloten. Dit speltype kan in verschillende formaten worden gespeeld, zoals free-for-all of team versus team. Het vereist dat spelers strategie en teamwork gebruiken om zo lang mogelijk te overleven, terwijl ze moeten voorkomen dat ze door de zombies worden geraakt. 

Beginnen met Paintball

Als je geïnteresseerd bent in paintballen en je bent alleen, dan kun je het beste op zoek gaan naar een paintballveld in de buurt. Probeer te achterhalen of er een club is aangesloten bij het veld of dat er opendagen worden georganiseerd.

Tijdens een opendag kun je je aanmelden, langsgaan en kijken of je aansluiting kunt vinden bij mensen die regelmatig paintballen.

Als je met een groep vrienden wilt beginnen met paintballen, kun je het beste opendagen bezoeken en kijken welke velden je aanspreken en daar regelmatig naartoe gaan.

Om te beginnen met paintballen heb je enkele basisbenodigdheden nodig:

GoPaintball Shop 10 Years in the Game