×

De oorsprong van Paintball

Paintball is uitgevonden rond 1965 toen een bedrijf in Amerika een apparaat bedacht dat verf kon spuiten om zo van een afstandje bomen te markeren die gekapt moesten worden. Later werd deze manier van bomen markeren geperfectioneerd door gelatine balletjes te vullen met verf zodat bomen op een langere afstand met meer precisie gemarkeerd konden worden. Niet veel later werd deze uitvinding ook gebruikt om koeien voor de verkoop te markeren.

Veel later werd er tijdens een avond in de kroeg door een stel vrienden een survivalspel bedacht om te bepalen wie de beste overlever zou zijn. Een van de vrienden vond in een catalogus voor agrariërs een paintballmarker, dit bracht het survivalspel tot een totaal nieuwe dimensie en paintball was geboren.

Wat is Paintball?

Tegenwoordig is paintball uitgegroeid tot een volwaardige sport. De meeste bekende vorm is Woods Paintball, dit speelt zich af in het bos en wordt soms ook wel Scenario Paintball genoemd. Bij Woods paintball zijn de meest bekende vormen Team Death Match en Capture The Flag. Bij Scenario Paintball kom je ook vormen tegen zoals VIP, Assault en Rabbit Hunt.

Naast Woods paintball is er ook nog een vorm die minder bekend is, dit is namelijk SupAir Paintball, ook wel Speedball genoemd. Deze vorm kenmerkt zich met snelle potjes van 3 tegen 3 of 5 tegen 5 waarbij gespeeld wordt op een (kunst)grasveld voorzien van lucht gevulde obstakels (bunkers). Vaak duren de potjes van 30 seconden tot 10 minuten waarbij spelers proberen binnen een vastgestelde tijd de tegenstanders af te schieten. Pas als de laatste tegenstander verslagen is of de tijd verstreken is stopt de game.

De verschillen tussen Woods Paintball en Supair Paintball zijn veelal:

Woods Paintball:

 • Camouflage kleding
 • Realistische paintball markers (maar ook wel electronische markers)
 • Lange games van 10 tot 30 minuten (of zelfs langer)

SupAir Paintball:

 • Teamkleding in snelle kleding
 • Elektronische markers die super snel schieten (tot wel 30 ballen per seconde).
 • Korte games van 30 seconden tot 10 minuten.

Hoe oud moet je zijn voor paintball?

Paintball mag in Nederland vanaf 18 jaar en in België vanaf 16 jaar. Hoe oud je voor kinderpaintball moet zijn is weer een ander verhaal, over het algemeen adviseren wij vanaf de leeftijd 8 jaar, maar altijd onder begeleiding van een volwassene. Het hangt ook sterk per kind af of iemand al kan gaan paintballen. Soms zijn kinderen pas vanaf 9 jaar geschikt, of soms al bij 6 jaar. Dus om precies te zeggen hoe oud je moet zijn voor kinder paintball is lastig te zeggen.

Waar mag je paintballen?

Paintball is alleen toegestaan op officiële paintballvelden of op goed afgeschermd prive terrein. Goed afgeschermd betekend dat mens, dier of natuur geen last van het paintballen ondervindt.

Uiteraard kun je ook binnen paintballen, hiervoor zijn speciale paintballhallen. Een eigen grote loods zou ook geschikt kunnen zijn, we raden dan aan reballs te gebruiken. Dit geeft minder troep en de balletjes zijn herbruikbaar na een keer schoonmaken. Plekken waar je niet mag paintballen zijn bijvoorbeeld; een willekeurig bos, een groot parkeerterrein of een speeltuin.

 

Starten met Paintball

Wanneer het je leuk lijkt om te beginnen met paintball en je bent alleen dan kun je het beste opzoek gaan naar een paintballveld in de buurt en proberen te achterhalen of er ook een club bij het veld is aangesloten of dat er opendagen georganiseerd worden.

Bij een opendag kun je dan aanmelden en langs gaan en kijken of je aansluiting kunt vinden bij mensen die vaker gaan paintballen.

Als je met een groepje vrienden wilt starten met paintball kun je het beste opendagen af gaan en kijken welk velden je aanspreken en daar met regelmaat heen te gaan.

Om te starten met paintball heb je wel wat basis gear nodig:

 • Paintball masker
 • Paintball marker
 • Hopper
 • Paintball fles
 • Donkere kleding
 • Schoenen met grof profiel