×

Indoor Paintball vs Outdoor Paintball

Indoor Paintball vs Outdoor Paintball

Indoor Paintball vs Outdoor Paintball

Indoor Paintball is zoals de naam al vrij duidelijk aangeeft paintball dat zich binnen afspeelt en Outdoor Paintball speelt zich overduidelijk buiten af. Maar naast deze open deur zijn er toch veel meer verschillen dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo heb je verschillende paintball uitrusting voor binnen en buiten en bovendien variëren de speelstijlen en spelvarianten bij beide soorten paintball.

De Geschiedenis en Evolutie van Paintball

Wat begon in Amerika in de jaren '60 in de landbouwsector is na de jaren '80 uitgegroeid tot een ware sport zoals we hem vandaag de dag kennen. Naarmate de populariteit in Amerika toenam, begon het ook over te waaien naar Europese landen waaronder Nederland. Spelers zochten naar verloop van tijd naar diverse ervaringen waar er onder andere onderscheid werd gemaakt tussen Indoor en Outdoor Paintball. Met gecontroleerde omgevingen, zelfgemaakte barrières en het hele jaar door beschikbaarheid, waren indoor arena's een hit. Tegelijkertijd boden de outdoor velden, met hun uitgestrekte landschappen en natuurlijke elementen, een rauwe en meeslepende ervaring. Vandaag de dag kennen beide hun charmes en bieden uitdagingen die passen bij verschillende voorkeuren.

Outdoor Paintball

outdoor paintballDeze vorm van paintball is het meest bekend. lekker buiten in het bos op een heuvelachtige locatie je tegenstanders proberen te verslaan. Een goed outdoor paintballveld heeft bijvoorkeur ook verschillende niveau’s waarbij je het in gebouwen hoger op kunt zoeken. Touwbruggen, sloten en bruggen maken het helemaal af. Veel gebruikte spelvormen in buiten paintball zijn team deathmatch of capture the flag en king of the hill.

Outdoor Paintball heeft als voordeel dat je meer uitgebreide strategieën kunt toepassen. Zo kan je in tegenstelling tot indoor paintball veel beter een “Flanking Maneuver” flankerende beweging uitvoeren. Zodat je de tegenstander van de zijkant of zelf van achter kunt verassen en verslaan. Outdoor paintball is vaak ook goedkoper dan indoor paintball omdat het bedrijf dat het veld faciliteert geen hal hoeft te huren en te onderhouden. Vaak is er wel een safety zone maar het scheelt toch aanzienlijk in de kosten gezien bij een indoor hal onderhoud en ook nutsvoorzieningen nodig zijn.

Het grote nadeel van outdoor paintball zijn toch wel de weersomstandigheden, bij veel regen, extreme kou of juist extreme hitte verliest buiten paintballen snel zijn charmes. In dit soort situaties kun je veel beter een binnen paintballbaan opzoeken.

Een ander nadeel, wat voor anderen juist weer een droom is, outdoor paintball potjes kunnen soms lang duren, een goed verstopte tegenstander of een tegenstander met een goed verdedigbare positie kan voor lange potjes zorgen.

Tip voor outdoor paintball: mix breekbare paint met iets hardere paint, de hardere paintballs zorgt ervoor dat kleine takjes afbreken en de volgende bal raak is. Hiermee voorkom je dat de tegenstander alleen spray krijgt en dus niet officieel af is.

Indoor Paintball

Indoor PaintballIndoor Paintball is perfect voor de regenachtige dagen, veel te koude of juist snik hete dagen. Indoor Paintball is door vaak de beperkte ruimte een snel spel, je hebt ook minder paintballs nodig en het adrenaline niveau ligt bij indoor paintball nog een stukje hoger dan bij outdoor paintball. Voor je het weet staat de tegenstander om een hoekje waar je het niet verwachte en schrik je jezelf helemaal het apezuur. Het schoonvegen van ruimtes samen met je teamgenoten geeft een enorme kick en voor je het weet heb je een hartslag van 180+. Daarnaast kan een indoor paintball hal door middel van muziek, rookmachines en lasers jouw middag tot een super gave ervaring maken. Een nadeel van indoor paintball is omdat het binnen is en de regen de baan niet schoon kan spoelen je bij slecht onderhouden banen vaak wel veel paint overal ziet liggen, bij gebruik van goedkope paintballs kan het ook nog eens gaan stinken of spekglad worden.  Nog een nadeel van indoor paintball is dat het vaak wat duurder is, de eigenaar van de paintballbaan zal het gebouw moeten onderhouden en is er licht en soms verwarming nodig. Vaak is het bij indoor paintball ook zo dat je er sneller zweet en hierdoor je masker ook sneller beslaat. Dit is vaak een irritant gebeuren en kan opgelost worden door je eigen masker mee te nemen, kies dan voor een masker met een dubbele / thermal lens die minder snel beslaat.

Tip voor indoor paintball: spreek met je teamgenoten gebaren en codetaal af, dit kan je in veel indoor situaties enorm helpen.

Terrein en Omgeving

Indoor velden: Meestal gekenmerkt door een kleinere omvang, waar indoor velden zich meer focussen op snelheid. Tientallen jaren waren deze velden vaak in grote loodsen welke ingericht waren met muren, opblaasbare kussens en andere barrieres. Door de jaren heen hebben indoor velden ook een steeds uitgebreider speelveld gekregen. Zo zie je tegenwoordig kleine dorpjes nagebouwd worden met gebouwen waar spelers in kunnen. 

Outdoor velden: Uitgestrekte bossen tot open slagvelden, met outdoor paintball is het allemaal mogelijk. Bij outdoor paintball gaat het niet alleen om schitenen, maar gaat het ook om strategisch bewegen, uitkijkpunten begrijpen en natuurlijke barrieres in je voordeel gebruiken.

Weer Overwegingen

Indoor velden: Met een dak boven je hoofd en airconditioning bieden bieden indoor locaties consistente omstandigheden. Zo kun je je als speler volop op het spel concentreren, zonder dat Moeder Natuur zich er mee komt bemoeien.

Outdoor velden: Terwijl de zon een perfect zicht biedt voor een urenlange wedstrijd, kan regen het veld al snel veranderen in een glibberige speeltuin, waardoor er een laag onvoorspelbaarheid wordt toegevoegd. Sneeuw, wind en temperatuurschommelingen beïnvloeden verder de gameplay en strategie.


Opsomming van verschillen en voor en nadelen:

  • Meer ingewikkelde strategieën mogelijk bij outdoor paintball.
  • Outdoor Paintball is vaak goedkoper dan indoor paintball.
  • Indoor Paintball is vaak een super snel spel.
  • Met slecht weer verliest Outdoor Paintball snel zijn charmes.
  • Je zweet sneller en daardoor beslaat je lens van je masker sneller bij indoor paintball.
  • Bij outdoor paintball heb je grotere speelvelden met meer mogelijkheden.
  • Een Indoor paintball baan met Outdoor mogelijkheden is de ultieme ervaring.

Lees hier meer over indoor en outdoor paintball in Leeuwarden en Friesland.