×

Paintball Masker Lenzen: Hoe kies je de juiste?

Paintball Masker Lenzen: Hoe kies je de juiste?

Wanneer je net begint met paintball, kan het lastig zijn om de beste lens voor je paintballmasker te kiezen. Ga je voor een single lens of een thermal lens? Is een clear lens goed genoeg, of kun je beter voor een gele of HD lens beter? Goed zien bij paintball is natuurlijk belangrijk en een lens beschermt niet alleen tegen paintballs, maar helpt je ook beter te spelen. In dit artikel leggen we uit welke soorten lenzen er zijn en hoe je de beste kunt kiezen. Zo ga jij altijd met de juiste lens het veld op!

Enkelvoudige en dubbele (thermal) lenzen

Er zijn twee basissoorten paintball lenzen. De enkelvoudige lens, vaak de "single lens" genoemd, is de goedkopere optie en zit standaard in veel budget paintball maskers. Ze zijn licht en betaalbaar, maar kunnen sneller beslaan door temperatuurverschillen en tijdens actief spelen. 

De dubbele lenzen worden in de paintballwereld ook wel "thermal lenzen" genoemd. Deze lenzen hebben in tegenstelling tot enkelvoudige single lenzen een kleine tussenruimte ingebouwd. Met thermal lenzen heb je geen last van lenzen die snel beslaan en helpen ze condensatie te voorkomen. Thermal paintball lenzen zijn ideaal bij intensievere games of wanneer je speelt bij heel koud of juist heel warm weer.

De kleur en tint van paintball lenzen

De meeste instap-paintball maskers komen met een clear lens. Dit is een heldere, doorzichtige lens. Deze lenzen zijn ideaal voor indoor paintball games of op dagen dat het bewolkt is. Wanneer je net begint met paintball, voldoet een clear lens in de meeste gevallen goed genoeg.

Naast clear lenzen heb je ook smoke lenzen. Deze lenzen zijn juist geschikt voor outdoor games op zonnige dagen. Deze lenzen werken in principe hetzelfde als zonnebrillen. Omdat een smoke lens licht dimt, zijn ze niet geschikt voor indoor paintball of paintball in bossen.

Met gele of HD (amber kleurige) lenzen kun je het contrast van je spel verbeteren. Hierdoor kun je beter zien in woodland games en heb je het voordeel op bewolkte dagen. Let er op dat deze lenzen in tegenstelling tot smoke lenzen het zicht juist lichter maakt, waardoor ze niet geschikt zijn voor zonnige dagen of hele lichte indoor velden.

Naast dat chrome of gespiegelde lenzen er natuurlijk gewoon goed uit zien op het veld, helpen ze ook om fel zonlicht te dimmen.

UV-bescherming in paintball lenzen

De meeste nieuwe lenzen hebben net als goede zonnebrillen een speciale coating die beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Zo bieden de i4/i5 lenzen van DYE bijvoorbeeld bescherming tegen UV-A, UV-B en UV-C straling.

Nieuwe functies in moderne lenzen voor paintball

De technologie voor paintball lenzen heeft niet stilgestaan. Merken zoals DYE introduceren unieke features. De DYE i4/i5 lenzen hebben bijvoorbeeld een anti-condens en krasbestendige coating voor betere duurzaamheid en prestaties. Het snel en gemakkelijk vervangen van lenzen is ook een pluspunt, vooral in een land waar het weer snel kan omslaan.

Het kiezen voor de juiste paintball lens kan een wereld van verschil maken in je speelervaring. Het gaat niet alleen om beschermd worden voor paintballs, maar ook om goed te zien op het veld. Onthoud, de beste lens is er een die past bij jouw behoeften en speelstijl. Bij GoPaintball hebben we een groot aanbod aan verschillende lenzen voor alle bekende Paintball merken. Voor advies over paintball lenzen kun je altijd langskomen in onze winkel of contact met ons opnemen via WhatsApp, e-mail of telefoon.